Deze week ‘hoorde’ ik iemand op Facebook zeggen dat hij zichzelf misschien gek noemde maar stiekem al uit begon te kijken naar de periode dat het weer eerder donker is. Dit i.v.m. het feit dat hij graag aan ‘lightpainting’ doet. Lightpainting is kortgezegd het schilderen met licht in het donker waarmee je d.m.v. lange sluitertijden, creatieve vormen in het donker kunt bereiken.

In ieder geval, zijn wens kan ik wel ‘beamen. Hoewel ik uiteraard geniet van de zomer kan ik echter niet hetgeen uit fotografie halen wat er voor mij doorgaans inzit. 

Als het straks weer eerder donker is kan ik makkelijker zonsondergangen vastleggen en lonkt het bos weer zodra de herfst eenmaal weer goed zijn intrede heeft gemaakt. Daarnaast ben ik in staat om weer aan ‘nachtfotografie’ te doen.

Het is natuurlijk niet letterlijk in de nacht fotograferen maar persoonlijk vind ik fotograferen bij donker erg fijn om te doen. Misschien niet qua gezelligheid maar het is erg fraai om beelden te creëren waarin het licht in de donker benadrukt wordt. Dit vraagt wel enige kennis en ervaring..

 

Deze foto bij dit verhaal bijvoorbeeld maakte ik tijdens het ‘Veste Verlicht’-evenement in Goes.

Her en der was er lichtkunst te bewonderen welke een dankbaar onderwerp vormde voor mijn fotografie. Wat dat betreft zijn dat gewoon erg leuke mogelijkheden. Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld zoiets als een kermis maar ook zijn er los van diverse evenementen genoeg vaste locaties te vinden waarbij je prima in het donker kunt shooten omdat het licht (lichtbronnen) er interessant is. 

 

Goed fotograferen doe je in het donker vanaf statief en liefst gebruik je een afstandsbediening. Het fotograferen doe ik dan in de M-stand van de camera. Hierdoor heb ik volledige controle over feitelijk alle instellingen maar in dit geval wil ik sowieso diafragma en sluitertijd kunnen controleren. Om ruis in de foto te voorkomen (dit is bij nachtfotografie snel te verwachten) houd ik de ISO zo laag mogelijk. ISO100 is dan mijn uitgangspunt.

 

In deze foto heb ik overigens in photoshop de bovenste helft van de foto gedupliceerd en vervolgens horizontaal gespiegeld. Ik was in de originele foto namelijk niet helemaal tevreden over de werkelijke spiegeling in het water. Deze wilde ik mooier hebben en daarom heb ik in photoshop een eigen spiegeling van het water gecreëerd. Met deze foto als resultaat.

 

 

Nikon d610  // Tokina 17-35mm f4 // 25 sec // f10 // iso100